Два хімзаводи Фірташа відновили свою роботу

Два підприємства холдингу Ostchem, об'єднуючого активи у виробництві азотних добрив Дмитра Фірташа, - ПАТ "Рівнеазот" та ПАТ "Азот" (Черкаси) - почали процес запуску виробництв після відновлення подачі газу

Про це повідомляє прес-служба Ostchem в п'ятницю, передає Еспресо.TV.

"Усі проблемні питання, які перешкоджали запуску наших підприємств, вирішені. Ми запускаємо два заводи. Вхідні в Ostchem" Концерт "Стирол" і "Сєверодонецький" Азот "можуть почати роботу виключно після закінчення АТО і створення безпечних умов роботи", - наводиться в повідомленні коментар першого заступника генерального директора Ostchem Олега Кікти.

За його словами, холдингу вдалося врегулювати всі фінансові питання з боргами компаній перед ДП "Газ України" і НАК "Нафтогаз України", підписавши 16 мирових угод.

"Борги конвертовані на прийнятних умовах, а суди, затвердивши відповідні мирові угоди, підтвердили їх легальність. Це означає, що взаємини заводів Ostchem з ДК "Газ України" і НАК "Нафтогаз України" врегульовані. Газ, що належить заводам, розблоковано, газопостачання заводів відновлено", - зазначив Кікта.

Він підкреслив, що відновлення роботи хімічних підприємств дозволить повністю закрити поточні потреби українського ринку. За прогнозами Ostchem, обсяг споживання українського агросектору в 2015 і 2016 роках складе близько 0,8-0,9 млн тонн азотних добрив на рік, з яких 30% використовується під час осінньої посівної.

"Цього року, як і в попередніх, ми гарантуємо, що всі платоспроможні заявки на поставку мінеральних добрив будуть на 100% виконані. Контракти вже укладаються на весняну посівну 2016 року", - повідомив Кікта.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що "Нафтогаз" погодив з Ostchem Дмитра Фіратша графік погашення боргу і розблокував поставки газу хімзаводам.

Як повідомлялося, Group DF, що об'єднує активи Дмитра Фірташа, в кінці травня заявила про зупинку роботи черкаського "Азоту" і "Рівнеазоту", назвавши причиною тиск на бізнес з боку представників у владі.

Читайте також: МВС заарештувало 86 об'єктів холдингу Ostchem Фірташа.

У свою чергу прем'єр Арсеній Яценюк на початку червня звинуватив Дмитра Фірташа в свідомої зупинці "Рівнеазоту" і черкаського "Азоту" через небажання заплатити мільярдні борги за газ НАК "Нафтогаз України" і виступив із погрозою націоналізувати ці великі хімічні підприємства.

У відповідь Group DF стверджувала, що борги черкаського "Азоту" і "Рівнеазоту", згадані Яценюком, накопичені в 2010-2011 роках, тобто ще до їхнього входження в Group DF.