Квіт каже, що іноземними студентами-"халтурщиками" займеться офіцер СБУ

Вступати до українських вишів зможуть не усі іноземні абітурієнти

Про це сьогодні, 25 вересня, на брифінгу щодо подолання корупції в освіті заявив міністр освіти і науки Сергій Квіт, передає Еспресо.TV.

"У нас останніми роками склалася така практика, що у нас може навчатися будь-який іноземний студент, який платить гроші. У цих умовах сюди потрапляє дуже багато випадкових людей. Про що переживають посли цих країн, які присилають до нас студентів? Вони хочуть, щоб з України повернулися до них додому лікарі, інженери і т.д. Проте частина студентів, які потрапляють до нас, просто хочуть купити диплом", - зауважив він.

За словами Квіта, у МОН є факти корупції як у самих університетах, де навчаються іноземні студенти, так і в рекрутингових компаніях, які допомагають вступити іноземцю до українських вишів. Наразі ці факти будуть перевірятися відповідними установами.

Тому МОН прийняло рішення призначити керівником найбільшого представника у питаннях навчання іноземців в Україні "Український державний центр міжнародної освіти" офіцера СБУ.

"Невдовзі це державне підприємство "Український державний центр міжнародної освіти", де фіксують факти корупції, очолить офіцер СБУ,який буде нести відповідальність за все, що відбувається з іноземними студентами в нас", - сказав Квіт.

Він також додав: "Ми очікуємо найближчим часом навести лад в усіх адміністративних процесах прибуття сюди і проживання тут іноземних студентів, і найближчим часом будемо підвищувати вимоги до іноземних студентів, щоби до України їхали тільки ті люди, які хочуть чомусь навчитися, а не ті, хто може заплатити", - підкреслив міністр освіти.

Нагадаємо, що Міносвіти призначило тимчасовим виконувачем обов'язків директора Українського центру оцінювання якості освіти Вадима Карандія.