На кометі Чурюмова-Герасименко зафіксували погодні явища

На кометі 67P (Чурюмова-Герасименко) виявлено ознаки погодних явищ. Швидка зміна дня і ночі створює на кометі ефемерні хмари

Про відкриття повідомляється в журналі Nature, пише Еспресо.TV.

Вологообіг на кометі помітно відрізняється від земного: хмари не проливаються дощем на поверхню, а відлітають у космос на заході. Ймовірно, запаси льоду на поверхні поповнюються за рахунок підземних джерел (виходячи назовні з тріщин завдяки потужному сонячному випромінюванню в денний час доби). З часом цей процес призведе до повного виснаження запасів льоду на небесному тілі. Можливо, саме через нього на поверхні комети 67P виявилося так мало льоду.

Вперше про погоду на кометі вчені дізналися в серпні 2014 року, коли літаючий навколо небесного тіла апарат Rosetta виявив на вузькій «шиї» комети покриту льодом ділянку площею приблизно один квадратний кілометр. Камера-спектрометр VIRTIS показала, що при сході сонця лід сублімується і перетворюється в хмару пари, а при настанні темряви знову повертається у вихідний стан.

Читайте такожНа кометі Чурюмова-Герасименко знайшли умови виникнення життя.

Місія Rosetta координується ЄКА за участю його членів-держав, а також НАСА. Дані, отримані з її допомогою, необхідні для пояснення процесів еволюції Сонячної системи і появи води на Землі.

Місія включає орбітальний апарат і спусковий зонд. Посадку на поверхню комети Чурюмова-Герасименко зонд Philae здійснив 12 листопада 2014 року. Це була перша м'яка посадка тіла з Землі на ядро комети. Завершити місію Rosetta планується у вересні 2016 року.