Німецький режисер поставив спектакль за романом Жадана

У Харківському ТЮГу німецькі режисер та художник першими в світі представлять виставу "Депеш Мод" за романом Сергія Жадана

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "Комсомольскую правду в Украине".

Прем'єра вистави відбулася в державному театрі Нижньої Баварії чотири роки тому. Тепер Маркус Бартль і Філіп Кіфер знову працюють над сценічним втіленням роману, але вже з українськими акторами.

Вже тиждень в харківському театрі репетирують "Депеш Мод". До прем'єри залишилося менше місяця. Сергій Жадан допомагає акторам адаптувати реалії 90-х до сьогодення. 

"Спочатку йшлося про виставу з німецькими акторами, ми планували виїзні гастролі німецького театру, але потім мені довелося відмовитися від цієї ідеї - всі німецькі актори виявилися зайнятими", - розповів Маркус Бартль.

У постановці задіяні харківські актори - ровесники героїв роману. Основний склад - студенти майстерні Анатолія Лобанова.

Для Маркуса Бартля принципово було робити постановку в Харкові, оскільки події "Депеш Мод" розгортаються тут. Коли режисер приїжджав до Харкова, готуючись до німецької постановки, він ходив з романом за маршрутами героїв, вивчав місцеві звичаї, записував голоси і розмови харків'ян.

"Нам було важливо перейнятися духом української реальності 1990-х років, коли розгортаються дії роману, і привести до Німеччини якомога більше цього духу всередині себе для акторів. Мені здається, нам це тоді вдалося зробити", - зазначив художник Філіп Кіфер.

Сергій Жадан брав участь у перших читках, допомагав акторам - підказував, робив мовну адаптацію до сучасних реалій. У романі "Депеш Мод" присутня ненормативна лексика - у виставі її пом'якшать, але повністю відмовлятися не будуть.

"Театр державний, до того ж, для дітей та юнаків. Робити провокацію заради провокації немає сенсу. Ми трохи пом'якшили лексику, але все одно у моралістів будуть претензії", - жартує Сергій Жадан.

Прем'єра україно-німецького "Депеш Мод" відбудеться 23 жовтня о 19:00 на Великій сцені ТЮГу. Вистава йтиме українською мовою - мовою оригіналу.