Тристороння зустріч щодо газу почалася в Брюсселі. Сторони сподіваються на підписання документів

Тристоронні переговори між Росією, Україною та Єврокомісією щодо умов постачань російського газу в Україну на майбутній опалювальний сезон розпочалися у Брюсселі

Про це повідомляє Еспресо.TV із посиланням на "Інтерфакс".

До початку переговорів міністр енергетики РФ Олександр Новак і міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин висловили надію на досягнення домовленостей в п'ятницю.

Напередодні уряд РФ затвердив розмір знижки на російський газ у розмірі $ 24,6 за тис. кубометрів до контрактної ціни в $ 252 за тис. куб. м, що означає, що Україна, при бажанні, зможе купувати російський газ в IV кварталі по $227,4 за тисячу кубометрів.

Демчишін не став коментувати, чи задовольняє така ціна Україну, зазначивши, що вона близька "хоча б до справедливого рівня".

Сторони обговорять укладання тристороннього протоколу, що обумовлює гарантії усіх боків. Два тижні тому Росія і Єврокомісія погодили його умови. Минулого тижня він був узгоджений "Газпромом" і "Нафтогазом України". Він передбачає надання європейською стороною Києву $500 млн на закупівлю російського газу для додаткового закачування в сховища перед зимою, а з російської - припинення на зимовий період дії правила "бери або плати" та надання знижки до ціни контракту за рахунок мита.