Порошенко погрожує Росії новими санкціями через фейкові вибори на Донбасі

Міжнародне співтовариство має достатньо важелів для того, щоб примусити Росію сісти за стіл переговорів та виконувати взяті на себе зобов’язання в Мінську

Про це в інтерв’ю українським телеканалам заявив президент Петро Порошенко, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на прес-службу глави держави.

"Є дуже величезна небезпека у вигляді проведення фейкових незаконних виборів. На жаль, ми маємо дуже сумне минуле, коли "вибори" 2 листопада 2014 року фактично створили серйозні перешкоди мінському процесу в минулому році. Ми зробимо все можливе, щоб не допустити повторення цього", - зазначив він.

Порошенко нагадав, що вже зараз є чіткі заяви багатьох країн світу про те, що заплановані вибори на окупованих територіях Донбасу не відповідають українському законодавству та вільному волевиявленню громадян.

Зокрема, нещодавно під час візиту до України генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг підкреслив, що жодна країна Альянсу не визнає ці вибори, якщо вони суперечать чинному законодавству України.

"Якщо Росія їх схвалює, то це є брутальним порушенням РФ Мінських домовленостей і повинно мати у відповідь належні кроки", - сказав президент.

За його словами, це може бути розширення санкцій або інші інструменти, щоб створити мотивацію повернення Росії за стіл переговорів.

"Впевнений, що якщо Росія не буде це робити (виконувати Мінські домовленості, - ред.), то у світового співтовариства, у глобальної коаліції на підтримку України залишається достатньо важелів для того, щоб повернути Росію за стіл переговорів та забезпечити виконання взятих на себе зобов’язань", - зазначив Порошенко.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що вибори, призначені самопроголошеними лідерами "ДНР" і "ЛНР" у контрольованих ними районах, нібито не порушують Мінських угод.