Мусульман у Криму запрошують на "профілактичні бесіди" до ФСБ, - правозахисники

У звіті правозахисників повідомляється про "профілактичні бесіди" з ФСБ та камери спостереження у мечеті для "протидії тероризму"

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Крим.Реалії.

"Співробітники ФСБ, за словами очевидців, повідомили, що члени мусульманської громади повинні будуть пройти "профілактичні бесіди" у ФСБ Росії", - повідомляється у звіті про права людини у Криму за липень – серпень 2015 року. 

Звіт підготувала Кримська польова місія з прав людини.

За інформацією правозахисників, 14 серпня до мечеті селища Ай-Василь (Василівка) в Ялті прибули співробітники ФСБ Росії, щоб установити камери відеоспостереження для протидії тероризму.

"Установка відеозйомки не була ініціативою місцевої громади, а ініціативою органів ФСБ. Законною підставою такого втручання з боку ФСБ є якась кримінальна справа щодо конкретних осіб, але їхній статус повинен бути визначений постановою слідчого (в якості підозрюваних), або рішення питання про заборону діяльності релігійної організації у зв'язку із здійсненням забороненої діяльності, визначеної законом. Однак жодної з цих підстав співробітники не пред'явили, а послалися лише на усне пояснення", – зазначається в огляді.

Нагадаємо, нещодавно кримськотатарський лідер Мустафа Джемілєв повідомив, що російська влада вже провела 160 обшуків у будинках, мечетях та навчальних закладах кримських татар.