Польща висловила ноту протесту послу Росії

Міністерство закордонних справ Польщі висловило протест послу Росії у Варшаві Сергію Андреєву з приводу його нещодавніх висловлювань у польських ЗМІ

Про це йдеться в офіційній заяві МЗС Польщі, передає Еспресо.TV.

"Під час розмови висловлено рішучий протест у зв’язку з висловлюваннями посла в одній з телепрограм. У розмові звернено увагу, що висловлювання є неправдивими і суперечать позиції польських та російських істориків, зокрема тих, які працюють в рамках польсько-російської групи зі складних питань", - йдеться у заяві.

У польському зовнішньополітичному відомстві нагадали, що Верховна Рада СРСР засудила пакт Молотова-Ріббентропа, а Держдума Росії ухвалила резолюцію у справі Катинського злочину.

"Заяву посла сприймаємо як таку, що суперечить цим документам", - підкреслюється у заяві польського МЗС.

У документі також зазначається, що роль дипломата полягає у формуванні позитивного клімату і довіри для розвитку контактів з країною акредитації, а останні заяви посла суперечили цьому.

У заяві висловлюється сподівання, що чергові висловлювання посла РФ в Польщі "не будуть настільки суперечливими як донині" і вписуватимуться у конструктивні дії щодо розвитку польсько-російських відносин.

Однак, посол Росії повідомив, що йому не була вручена нота протесту.

"Сподіваюся, що ми взаємно зрозуміли один одного", - сказав Андрєєв після відвідин будівлі МЗС.

Нагадаємо, у п'ятницю, 25 вересня, в програмі каналу TVN24 посол Росії у Польщі Сергій Андрєєв заявив, що Польща розділяє вину за німецьку агресію 1939 року, а Радянський Союз тільки захищався, атакуючи Польщу 17 вересня. Через ці слова російського посла "викликали на килим" в МЗС.

Речник польського уряду Цезар Томчик зазначив, що дипломатія передбачає різноманітні кроки, до яких можна вдатися - від ноти протесту і до вигнання із країни. Рішення у цій справі буде приймати польське МЗС.

Пізніше російський посол Андреєв звинуватив Польщу у викривленні його слів.