У Нідерландах пройде референдум щодо Угоди про асоціацію з Україною

Противники ратифікації угоди зібрали необхідну кількість підписів і очікують на рішення виборчої комісії про проведення референдуму

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на EUObserver.

У неділю голландська ініціативна група "GeenPeil" оголосила про зібрання 451,663 підписів за винесення на референдум питання ратифікації Угоди про асоціацію з Україною.

Сьогодні минає останній термін, коли активісти повинні були зібрати щонайменше 300 тис.голосів за проведення референдуму. Перевищивши потрібну кількість наполовину, ініціатори очікують на рішення виборчої комісії, яка перевірятиме автентичність підписів.

Підписи було зібрано завдяки інтенсивній онлайн-кампанії голандського сатиричного блогу "GeenStijl (Без стилю)", ініціативній групі " Burgercomite EU (Комітет громадян Євросоюзу)" та євроскептичним аналітичним центром "Forum voor Democratie (Форум за демократію)".

Виносити таке питання на референдум дозволяє прийнятий 1 липня закон. Рішення референдуму не є обов'язковим до виконання.

Як зазначає оглядач EUObserver, однією із причин спротиву голандців є небажання бачити Україну в Євросоюзі. іншою, більш прозаїчною, є те, що закон про ратифікацію угоди з Україною став першим, який можна офіційно оскаржити. Його Нідерландський сенат підписав 7 липня, тобто одразу ж після закону про референдум.

Нагадаємо, попередню заявку нідерландські активісти подали у серпні. Тоді вони зібрали понад 10 тис. підписів.