Visa відмовляється від обслуговування операцій за картками банків Росії

C 1 жовтня Visa відмовляється від гарантованого обслуговування операцій за картками російських банків. До цього терміну Національна система платіжних карт (НСПК) повинна повністю перемкнути всі операції Visa на себе

Про те, що Visa розіслала лист, в якому попередила членів системи про зміни у порядку обслуговування карт, розповіли газеті "Коммерсантъ" учасники ринку.

"Visa повідомила, що з 1 жовтня, якщо авторизаційні запити (одержання схвалення від системи на проведення операції) по локальних операціях (всередині Росії) будуть надходити в Visa, вона не гарантує їх обробку", - говорить один зі співрозмовників газети.

За його словами, Visa фактично знімає з себе відповідальність за відмову обробляти операції, за які їй довелося б повторно внести страховий депозит у ЦБ. Visa підтвердила напрямок такого листа всім банкам.

Провести весь трафік по картах МПС від банків і самих систем в НСПК за законом було потрібно до 31 березня. MasterCard, за винятком окремо взятих банків, уклалася в цей термін і перевела своїх учасників в НСПК.

З 1 жовтня згідно з первісною схемою банки повинні працювати тільки з процесингу НСПК. Однак, за інформацією "Комерсанту", повна міграція ще не завершена, і спрямований банкам лист Visa це фактично підтверджує. Про те, що частина трафіку, що надходить від деяких банків у НСПК, все ще схвалюється Visa, "Комерсанту" розповіли кілька банків, що входять в топ-20.

За оцінками учасників ринку, на повне завершення міграції в НСПК необхідно не менше місяця.