Назарбаєв закликав створити наднаціональну валюту

Держави-члени ООН повинні об'єднати свої зусилля для створення нової наднаціональної валюти, заявив у ході виступу на Генасамблеї президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв

Про це повідомляє Еспресо.TV.

За його словами, цей крок повинен бути пов'язаний з цілями і завданнями глобального сталого розвитку та процвітання.

Казахстанський лідер закликав розробити глобальний стратегічний план до 2045 року, основна ідея якого має полягати у запуску нової тенденції світового розвитку "в справедливих умовах", коли всі народи будуть мати рівний доступ до глобальної інфраструктури, ресурсів та ринків.

Назарбаєв висловив пропозицію перетворити Економічну і соціальну раду ООН в Глобальну раду з розвитку. За його словами, в її роботі могли б взяти участь держави-члени ООН, керівники всіх спеціалізованих агентств ООН, а також МВФ.

За словами президента Казахстану, ця рада може стати глобальним економічним регулятором, у веденні якого знаходяться глобальні проекти, покликані сприяти економічному зростанню у всьому світі.

За словами Назарбаєва, цей підхід допоможе значно зменшити ризики глобальних криз і допоможе державам реалізувати свої національні економічні та соціальні стратегії.

На початку виступу Назарбаєв перервав промову через відсутність перекладача з казахської мови. Після хвилини виступу Назарбаєва, коли синхронного перекладу не послідувало, голова був змушений перервати його. Делегатів асамблеї попросили "набратися терпіння на одну-дві хвилини в очікуванні перекладача". Через кілька хвилин Назарбаєв знову вийшов на трибуну і продовжив промову.