ФСБ каже, що Нємцова застрелили із саморобного пістолета

Фахівці Інституту криміналістики Центру спецтехніки ФСБ встановили, що політика Бориса Нємцова застрелили з пістолета, зібраного кустарним способом з двох моделей - газового ІЖ-79 і бойового пістолета

Про це пише Еспресо.TV з посиланням на "Коммерсант".

Зокрема, експерти вважають, що пістолет був зібраний з корпусу Іж-70 і "бойового" пістолета калібру дев'ять міліметрів або пістолета Макарова, або автоматичного пістолета Стечкина, або пістолета-кулемета ПП-71 "Кедр".

При цьому пістолет, з якого стріляв кілер, не знайшли. Фахівці проводили експертизу за знайденими гільзам і кулям. Як пише газета, на місці вбивства виявили шість дев'ятиміліметрових гільз і п'ять куль: три кулі вилучили з тіла Нємцова, дві пройшли навиліт і лежали на тротуарі Великого Москворецького мосту, ще одна, імовірно, впала в Москву-ріку, вона не знайдена.

Експерти ФСБ вважають, що кілер користувався одним пістолетом, а не двома, оскільки на кулях сліди нарізів одної зброї. Як зазначає "Коммерсант", раніше медики допустили, що Нємцова застрелили з різних пістолетів, оскільки глибина поранень відрізнялася і, ймовірно, кулі мали різну енергію. За припущенням медиків, Нємцова могли застрелити з двох різних пістолетів, з одного пістолета із застосуванням патронів різної потужності або з поперемінним надяганням глушника і його зняттям під час стрілянини.

Фахівці Інституту криміналістики Центру спецтехніки ФСБ вважають найімовірнішим другий варіант: експерти встановили, що кілер використовував патрони з різних партій - вироби Юрюзанском механічного заводу 1986 року випуску і Тульського патронного заводу тисячі дев'ятсот дев'яносто другого року випуску.

За даними "Комерсанта", на двох гільзах були відбитки пальців людини, яка набивала патрони в магазин пістолета, але вони виявилися змазаними, їх не змогли ідентифікувати. Експерти не знайшли будь-яких біологічних слідів і на п'яти дев'ятиміліметрових патронах, виявлених у квартирі матері фігуранта справи про вбивство Заура Дадаєва, якого слідчі вважають кілером.

28 вересня інший фігурант справи про вбивство політика Шадід Губашев відмовився від свідчень, за даними "Росбалта". На даний момент, з п'яти обвинувачених ніхто не визнає провину.