Незважаючи на санкції, Shell співпрацюватиме в російському проекті з "Газпромом", - ЗМІ

"Газпром" і Shell продовжать роботу на Південно-Киринському родовищі всупереч санкціям США

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на газету "Коммерсантъ".

Раніше заборону на постачання технологічного обладнання для цього проекту поставив під питання його продовження

Незважаючи на розширені в серпні санкції США стосовно Росії, які торкнулися проект "Газпрому" на Південно-Киринський родовищі на Сахаліні, російська компанія "фактично прийняла" рішення про будівництво третьої черги заводу з виробництва зрідженого природного газу (ЗПГ) на Сахаліні в партнерстві з Shell.

За даними видання, компанія Shell і раніше залишався в проекті, а її частка в Південно-Киринський раніше буде частиною планованого глобального обміну активів між Shell і "Газпромом".

Представник Shell підтвердив газеті, що сторони як і раніше працюють над розширенням СПГ-заводу на Сахаліні. Від додаткових коментарів він відмовився.

При цьому "Газпром" планує самостійно робити обладнання для підводного видобутку, поставки якого заборонені санкціями - робота з Shell з імпортозаміщення вже ведеться, зазначає співрозмовник видання.

Для освоєння Південно-Киринське родовища "будуть використані інші іноземні джерела (технологій) і паралельно вже запущена програма розвитку вітчизняного виробництва найсучаснішого обладнання, у тому числі підводних видобувних комплексів", сказав заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв.

Один зі співрозмовників газети, близький до "Газпрому", каже, що Shell зацікавлена ​​в закупівлі в Росії деяких видів обладнання для своїх СПГ-проектів у третіх країнах - це особливо цікаво компанії з урахуванням девальвації рубля.

7 серпня 2015 США заборонили поставки технологічного обладнання для Південно-Киринського родовища "Газпрому". Виходячи з постанови, опублікованого у Федеральному реєстрі США, на родовище буде практично неможливо поставити будь-який товар або програмний продукт американського походження, на який поширюються правила експортного контролю США (Export Administration Regulation). Крім цього правила забороняють реекспорт та передачу всередині Росії такого обладнання американського походження для сахалінського родовища "Газпрому".

Новина про санкції щодо проекту підняла питання про його зупинку. Через глибини моря і складну льодову обстановку "Газпром" планує видобувати газ на Південно-Киринському родовищі за допомогою підводних видобувних комплексів, які в Росії не виробляються.