Росія створить у Ніцці свій "чесний" фестиваль, щоб затьмарити Канни

У російському Держфільмофонді упевнені, що всі кінокритики приїдуть із Канн до них, адже "відстань від Канн до Ніцци маленька"

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на інтерв'ю генерального директора Держфільмофонда Миколи Бородачева "Известиям".

Вже в 2016 році росіяни сподіваються провести Перший ніццький міжнародний кінофестиваль "Альтернатива". Тут росіяни показуватимуть всі стрічки, що не увійшли до програми Канн, Венеційського та Берлінського кінофестивалів. Цікаво, що свій фестиваль вони проводитимуть навмисно одночасно з Каннським.

"Багато відомих фестивалів стали заангажованими. Особливо Каннський кінофестиваль, Венеціанський і Берлінський. Мені прийшла в голову думка зробити кінофестиваль, альтернативний Каннському. Нехай проходить фестиваль в Канні, а в Ніцці ми будемо паралельно показувати ті програми, які не прийняли на великих міжнародних форумах. Це буде міжнародний фестиваль з міжнародним журі, вручатиметься премія", - зазначив Микола Бородачев.

Гендиректор Держфільмофонда впевнений, що "Альтернатива" буде цікавою не тільки для глядачів, а й для кінокритиків, які приїдуть висвітлювати Каннський фестиваль, оскільки "відстань від Канна до Ніцци - маленька, і всі журналісти, звичайно, прийдуть на ці фільми, щоб зрозуміти, чому їх не взяли на Каннський фестиваль".

Така ідея, звісно, не випадкова. Справа в тому, що росіяни обурилися через те, що їхній пропагандистський фільм "Крим. Шлях на батьківщину" не показали на фестивалі в Локарно. Тоді Держфільмофонд провів альтернативні покази неподалік від фестивальних локацій. 

Актор та режисер Микола Бурляєв, відомий своїми імперськими поглядами, вважає, що саме альтернативний фестиваль, на відміну від Каннського, покаже "реально потрібне для душі і розуму людини кіно".

Команда, яка відбирає та формує програму, наприклад, Каннського фестивалю, переглядає щороку понад 3 тис. фільмів. З них вони відбирають близько 20-ти на конкурс. Каннський фестиваль вважається найбільшим та найпрестижнішим кінофестивалем у світі.

Ініціатива Держфільмофонду викликала бурхливу реакцію у соцмережах. Зокрема ініціаторам такого заходу запропонували провести альтернативний чемпіонат світу з футболу, де змагалися б ті команди, які не увійшли у його фінальну частину.

А російський культуролог вважає, що подібні фестивалі "з точки зору професіональної роботи — суто політичний піар".