ЄБРР схвалив виділення Україні $300 млн на закупівлю газу

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) схвалив надання "Нафтогазу" кредита у розмірі до $300 млн на закупівлю природного газу на європейському ринку для заповнення сховищ на опалювальний сезон

Про це пише Еспресо.TV з посиланням на повідомленні прес-службу ЄБРР. 

"Цей кредит буде сприяти посиленню енергетичної безпеки України за рахунок диверсифікації постачальників і маршрутів постачання природного газу. Він тісно пов'язаний із попереднім спільним проектом з НАК "Нафтогаз України", який був підписаний між ЄБРР та Україною у 2014 році й передбачає модернізацію і ремонт ключових ділянок західної частини магістрального газопроводу "Уренгой-Помари-Ужгород", що є одним з ключових елементів газотранспортної системи України", - йдеться в повідомленні.

Обидва проекти мають сприяти реформуванню українського газового ринку, а також подальшому впровадженню в галузі ринкових принципів і лібералізації у відповідності з найкращою практикою.

"Наш кредит передбачає підтримку в таких ключових сферах, як створення дійсно незалежного регулятора, вдосконалення тарифної методології, а також впровадження кодексу газових мереж. Він також буде сприяти поліпшенню корпоративного управління та фінансової стабільності "Нафтогазу", - заявив директор ЄБРР з енергетики та природних ресурсів Ріккардо Пуліті.

Нагадаємо, сьогодні на засіданні уряду Арсеній Яценюка повідомив, що якщо ЄБРР прийме позитивне для України рішення, то "Нафтогаз" проведе тендер, щоб придбати газ на $300 млн саме на західному кордоні.