Прозріння бідністю. Кількість невдоволених кризою росіян почала зростати

Економічна криза все більше турбує росіян, охоплюючи нові групи населення. До осені позначився тренд на перехід частини громадян, "лояльних до кризи", в число незадоволених

Це випливає з аналітичного матеріалу, підготовленого експертами Російської академії народного господарства і держслужби (РАНХіГС), передає Еспресо.TV з посиланням на РБК.

Росіяни все більше усвідомлюють негативні перспективи: кількість громадян, що дивляться в майбутнє з упевненістю, до осені різко скоротилося, свідчать свіжі опитування.

"Істотна відмінність від попередніх періодів нашого спостереження - наростаюча незадоволеність населення ухудшающимися соціально-економічними умовами", - наголошується в бюлетені.

Якщо взимку і навесні істотна частка населення оцінювала стан економіки як стабільний, то до кінця літа "намітився тренд переходу частини "лояльних кризі" громадян у число незадоволених або песимістично налаштованих".

Зросла частка тих, хто прогнозує погіршення економіки протягом 1-2 років і довше (34% у серпні проти 27,6% у квітні), одночасно скоротилася частка тих, хто очікує поліпшення ситуації (до 21,2% опитаних у серпні з 38,3% у квітні).

Зростання негативних очікувань відзначається у всіх типах поселень, але особливо сильно турбуються жителі мегаполісів, йдеться в бюлетені. Частка респондентів великих міст, які очікують для себе негативних наслідків, зросла до 20%. При цьому 70% жителів великих міст вже зачепила криза.

У першому півріччі 2015 число бідних в Росії виросло, пишуть аналітики РАНХіГС. Частка населення з грошовими доходами нижче прожиткового мінімуму склала 15,1%, що на 2 п.п. вище рівня відповідного періоду 2014 року. Бідне населення, раніше частіше відзначають позитивні зміни, перестало їх помічати. А середньо і високо забезпечені респонденти мало змінили свої оцінки.

У січні-серпні 2015 грошові доходи знижувалися повільніше, ніж заробітна плата, відзначається в бюлетені. У структурі доходів населення у другому кварталі 2015 року (у порівнянні з тим же кварталом минулого року) зменшилася частка оплати праці та доходів від підприємництва, але зросла частка соціальних виплат (з 18,8% до 19,3%) та доходів від власності ( з 4,8% до 6,1%), пишуть експерти.

Можливості для стримування падіння реальних наявних грошових доходів населення вичерпуються, роблять висновок аналітики. Купівельна спроможність, вже значно скоротилася, може до кінця року впасти ще сильніше. Ризики бідності населення, особливо пенсіонерів та сімей з дітьми, в цих умовах можуть ще більше зрости.