Путін і його уряд можуть бути засуджені за військові злочини Асада, - Bloomberg

Володимир Путін і російський уряд можуть бути засуджені за підбурювання до військових злочинів

Про це пише Bloomberg Review з посиланням на експертів міжнародного права, передає Еспресо.TV.

Причиною для цього може послужити підтримка сирійської армії. Повідомляється, що військові Башара Асада використовували хімічну зброю і катували цивільне населення, чере що Росію можуть звинуватити у сприянні військовим злочинам. Подібні звинувачення були висунуті проти президента Ліберії Чарльза Тейлора, який підтримує повстанців у Сьєрра-Леоне.

"У цій ситуації Росія може бути притягнута до кримінальної відповідальності", - повідомляє колишній посол США Стівен Рэпп.

"Якщо уряд підтримав сирійські ВПС в скоєнні військових злочинів, у тому числі скидання бомби на мирних жителів, то він понесе відповідальність. Володимир Путін в тому числі", - додав Рэпп.

Він також зазначив, що Росія може бути засуджена навіть у тому випадку, якщо не брала ніякої участі у військових злочинах. Для звинувачення достатньо довести, що російські офіційні особи були інформовані про дії Асада. В такому випадку можна довести, що Росія надала суттєву допомогу режиму Асада.

Інші експерти вважають, що довести провину Росії в цій справі буде досить важко.

"Якщо Сирія здійснює міжнародний злочин і переслідує власних громадян, а Росія надає їй військову підтримку, буде важко довести відповідальність Росії за скоєні злочини", - стверджує професор міжнародного права Вільям Шабас.

Шабас зазначає, що іншим країнам теж можуть бути пред'явлені звинувачення у сприянні військовим злочинам. Наприклад, США, які надають підтримку іракським військовим і армії Південного Судану, обвинуваченим у військових злочинах. Однак у США існує "Закон Ліхі", згідно з яким необхідно запобігати допомозі збройним силам, таким, що порушують права людини. У Росії такий закон відсутній.

Вчора, 30 вересня, Росія завдала першого авіаудару по Сирії, загинуло за різними даними  від 36 до 65 мирних мешканців. Повідомляється також, що у місцях бомбардування терористів "Ісламської держави" немає і метою російської армії є сирійська озброєна опозиція.

Сьогодні, 1 жовтня, Росія завдала  ще 30 авіаударів по позиціях повстанців у Сирії.