Свідок авіаудару в Сирії пояснив, чому звинувачує Росію

Російська авіація в середу, 30 вересня, приступила до бомбардувань в Сирії

Інтерв'ю з місцевим мешканцем опублікувала "Медуза", передає Еспресо.TV.

Житель Талбісі Фірас аль-Саїд розповів про те, що він бачив.

- Де ви зараз перебуваєте?

- Я перебуваю в селі Талбісі, це передмістя Хомса. Я тут живу.

- Що ви сьогодні бачили?

- Сьогодні вдень два літаки пролетіли над нашим містом. Вони випустили вісім ракет. Ці удари були завдані по житлових кварталах міста. У результаті ударів загинули 16 мирних жителів. Троє з них діти, дві жінки.

Я не можу бути повністю впевненим у тому, що удари по нам завдали російські літаки, але можу сказати наступне. Мені та іншим здається, що це були російські літаки, тому що все було інакше, ніж зазвичай. Наслідки і руйнування після ракет жахливі. Ті, хто встиг помітити ці літаки, кажуть, що таких раніше не бачили. Це нові літаки - не звичайні сирійські літаки.

- Що ви можете сказати про наслідки ударів? Будинки зруйновані? Ви кажете, що загинули діти - удари завдали по школі?

- Деякі будівлі зруйновані повністю. Ні, по школам не було, авіаудари завдали по житловим будинкам.

- Ви їздили в госпіталь? Якого виду поранення у загиблих і поранених?

- Так, я їздив в госпіталь. Але потрібно сказати, що це ніяка не будівля, а просто розгорнута лікарня посеред поля. Звичайно, тут не вистачає лікарів, коли такі нанесені удари, коли загинули 16 людей і безліч поранених. Не можу сказати точну кількість поранених, але їх багато. Більшість поранені вкрай серйозно. Бачив кілька людей, які втратили кінцівки.

- Що ви думаєте про те, що Росія почала воювати проти "Ісламської держави" в Сирії?

- Поки я тільки бачу, що перший удар був нанесений по житлових кварталах міста, в якому "Ісламської держави" немає. Місто Талбісі, як і Хомс, ними не контролюється. Тут живуть мирні жителі і FSA (Вільна сирійська армія, озброєна сирійська опозиція, воююча з урядовими військами - ред,). Здається, це все робиться, щоб підтримати Башара Асада. Але ми прості жителі, ми не бойовики.

- Тобто можна сказати, що і Хомс, і Талбісі контролюються опозицією?

- Так це так. Але не всі території контролює FSA. Центр міста Хомс контролюють урядові війська.

- Деякі з сусідніх сіл контролюються "Фронтом ан-Нусра" (підрозділ "Аль-Каїди" в Сирії, - ред.)? Могли переплутати?

- Можу сказати тільки, що Талбісі не контролюється ніякими терористами.

Нагадаємо, 30 вересня поблизу міста Хомс Росія здійснила свій перший авіаудар по позиціях повстанців.

За даними The New York Times і The Independent, Росія бомбить регіон, який контролюють не бойовики "Ісламської держави", а опозиціонери з Вільної армії Сирії, тобто озброєна сирійська опозиція.

Інформація про кількість жертв авіаудару різниться. Так, німецькі журналісти відразу після авіаудару повідомляли про 65 загиблих. Водночас Сирійська обсерваторія з прав людини заявила, що загинуло щонайменше 30 людей, у тому числі 12 дітей.

В той же час, офіційний представник міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова назвала "вкиданням" інформацію про те, що в результаті дій російських ВПС у Сирії загинули мирні жителі.