До парламенту Киргизії пройшли шість партій

Шість політичних партій подолали бар'єр в 7% на виборах до парламенту Киргизії

Про це йдеться у повідомленні ЦВК середньоазіатської республіки за результатами обробки 99,25% протоколів, передає Еспресо.TV із посиланням на "Интерфакс".

Лідирує з 27,08% Соціал-демократична партія Киргизії, яку раніше очолював чинний президент Алмазбек Атамбаєв. На другому місці лідер минулого скликання "Республіка - Ата-Журт (Вітчизна)" (20,53%), потім йдуть "Киргизстан" (12,65%), "Онугуу - Прогрес" (12,65%), "Бір бол" (8,37%) і "Ата-Мекен" (7,91%).

У киргизькому парламенті попереднього скликання засідали фракції п'яти політичних організацій. Всього в 2015 році у виборах брали участь 14 партій, у парламенті 120 місць.

Явка, як розповіли в ЦВК, склала близько 42%, проте на виборах не було порогу явки, так що голосування визнали таким, що відбулося в будь-якому випадку. Крім того, голосування проходило без екзит-полів, оскільки жодна партія не подала заявку на проведення опитувань на виході з виборчих дільниць.

Спостерігачі з правозахисної організації "Таза Шайлоо" не зафіксували серйозних порушень у ході голосування, однак повідомлялося про численні збої устаткування. Вперше в Киргизії на виборах використовувалася біометрична система, покликана запобігти нечесне голосування.