У Польщі з'явиться центр контррозвідки НАТО

Невдовзі в Польщі розпочнуться спільні навчання офіцерів контррозвідки країн НАТО, які будуть створювати спільну доктрину

Про це йдеться в заяві віце-міністра оборони країни Роберта Купецького, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "Радіо Польща".

"Від імені Міністерства національної оборони Польщі Купецький підписав угоду з питання створення союзного центру вдосконалення контррозвідки. Він буде знаходитися в Кракові, а частина об'єктів буде розташована в словацькому місті Лешт", - зазначається в повідомленні.

Наголошується, що згідно з договором, який з боку Словаччини підписав міністр оборони, Польща і Словаччина беруть на себе всі організаційні роботи. За словами польського віце-міністра оборони, першим директором центру буде поляк, офіцер Служби військової контррозвідки.

Купецкий підкреслив, що створення центру - це більше, ніж "черговий, 24-й центр удосконалення".

"Це додавання нових союзницьких можливостей до тих, які вже є, в умовах загрози зі сходу та півдня. Це реальний внесок Польщі, Словаччини і держав, які беруть участь у створенні центру, до розробки нової якості", - зауважив він.

"Співпраця спецслужб у багатосторонньому вимірі - це не та галузь, яка розвивається легко і природно. Служби воліють спілкуватися інакше, в режимі двостороннього співробітництва. Виходить, що центр - це нова якість співпраці, якого раніше в НАТО не було, і яке, ми сподіваємося, добре приживеться в Альянсі", - сказав польський політик.

За його словами, центр буде організовувати спільні навчання для збройних сил держав-членів НАТО, а крім того займеться вдосконаленням загальної доктрини контррозвідок цих країн.

"Я очікую, що до кінця цього року з'являться перші офіцери НАТО. Ми передбачаємо, що розшириться також група держав, які беруть участь у роботі центру", - зазначив Купецкий.

Роботу центру наразі підтримуватимуть представники Хорватії, Чехії, Литви, Німеччини, Румунії, Словенії, Угорщині та Італії.

Нагадаємо, Угорщина погодилася на побудову командного центру для координації розгортання сил швидкого реагування НАТО на своїй території.