Нардепи в першому читанні підтримали зниження ренти на видобуток газу

Верховна Рада підтримала у першому читанні зниження ставки рентної плати за користування надрами при видобутку корисних копалин з 70% до 14-29%

Відповідний проект закону №2835 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо здешевлення вартості газу для населення" в першому читанні за основу підтримали 228 нардепів, передає Еспресо.TV.

Законопроектом пропонується знизити ставку рентної плати за природний газ, що реалізується населенню, видобутий з покладів до 5 тисяч метрів, встановивши її в розмірі 29% - на однаковому рівні із комерційним видобутком газу.

Крім того, проектом закону пропонується встановити нульову ставку збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на газ, що в сукупності з іншими заходами дасть змогу зменшити ціну на газ для населення.

Законопроектом також пропонується знизити ставки рентної плати на природний газ, що реалізується промисловим споживачам, до рівня близького початковому, а саме за видобутий з покладів до 5 тисяч метрів  з 55% до 29% від вартості, та за видобутий з покладів понад 5 тисяч метрів - з 28% до 14%.

Природний газ, видобутий під час виконання договорів про спільну діяльність пропонується зрівняти в оподаткуванні із газом, що реалізується промисловим споживачам.