Всіх Леніних хочуть звезти на ВДНГ

У київському Експоцентрі можуть створити Музей тоталітаризму, де розмістять демонтовані пам'ятки комунізму, що мають культурну цінність

Про це заявив голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович на слуханні Комітету з питань культури і духовності, присвяченому закону про декомунізацію, передає Еспресо.TV.

Зокрема, він зазначив, що всі комуністичні пам'ятники без виключення мають бути знесені. "Ми вважаємо, що Україна має розвиватися як демократична держава, тому потрібно використовувати той досвід, який застосовують у цивілізованих країнах, які мали комуністичну спадщину. Ми маємо дивитися, як вони відмовлялися від комуністичної топоніміки", - повідомив В'ятрович.

За словами голови УІНП, йдеться не просто про мистецькі твори, а саме про пам'ятки, які уособлюють певні цінності. "Це цінності придушення свободи і порушення прав людини", - уточнив він.

На думку Володимира В'ятровича, наразі важливим є усунення подібних пам'яток із суспільного простору. "Кажуть, що ці закони зазіхають на пам'ятки, які мають культурну цінність. Я вважаю, що, навпаки, ці закони дозволяють і дають можливість зберегти ці пам'ятники, адже вони будуть експонатами майбутнього музею тоталітаризму. Закон дає можливість, щоб ці пам'ятники були демонтовані, а ті, що мають мистецьку цінність, були збережені", - зазначив В'ятрович.

Наразі тривають обговорення про те, куди подіти пам'ятники та де створити музей тоталітаризму. "Одним із потенційних місць є ВДНГ, який сам по собі вже є пам'ятником тоталітаризму. Але це ще не остаточно, триває громадське обговорення", - пояснив він.

Окрім цього, він наголосив, що мають бути запроваджені низка підзаконних актів, які мають спростити процедуру виведення цих пам'ятників з реєстру пам'яток культурної спадщини. 

У свою чергу, народний депутат, голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький зазначив, що такий варіант є неоднозначним. Самі пам'ятки можуть бути перенесені в музей, однак у такому випадку неможливо зберегти ландшафт, де стояли пам'ятки, який є частиною меморіального комплексу. ""Хто був Щорс, ми до кінця самі не знаємо толком, але хто такий був Артем, ми всі прекрасно знаємо. І це не є та людина, якій має стояти пам'ятник. Разом з тим, це є комплекс, це пам'ятник епохи. І є різні підходи: або його повністю забрати, або сказати, що це є пам'ятник тієї жахливої епохи, і залишити його як пам'ятку", - уточнив Княжицький.

За словами режисера, активіста Леся Танюка, незнищення комуністичних пам'яток є антиконституційним, адже протирічить принципу статті 12 щодо задоволення національно-культурних потреб українців. "І досі в Києві 12 Ленінів, кілька десятків погрудь тих людей, чиї руки по лікті в крові, так само ці меморіальні дошки, яких близько 80. Той, хто зберігає цю символіку, – а це робиться свідомо – той сподівається на її майбутню чинність", - вважає Танюк.