Київрада наклала мораторій на виплату зовнішніх боргів

Київська міська рада з 6 листопада ввела тимчасовий мораторій на виплати за зовнішніми боргами столиці

Відповідне рішення на засіданні Київради в четвер схвалили 90 депутатів, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "Інтерфакс-Україна".

Голова профільної бюджетної комісії Київради Андрій Странніков нагадав, що боргові зобов'язання столиці становлять 18 млрд грн, і тільки на їх обслуговування на рік необхідно 2 млн грн.

За його словами, Київ протягом декількох тижнів вів переговори із спецкомітетом кредиторів щодо реструктуризації зовнішнього боргу. Однак, за його словами, підсумки цих переговорів поки "далекі від взаєморозуміння".

"На сьогоднішній день можна констатувати, що позиції поступово зближуються, і це вселяє оптимізм, але поки ці позиції на переговорах з кредиторами далекі від повного взаєморозуміння", - сказав Странніков.

Він пояснив, що кредитори стверджують: у столиці є достатньо коштів для оплати своїх боргів і тепер, і в майбутньому, тоді як Київ зараз готується до опалювального сезону і в першу чергу спрямовує кошти державного бюджету на забезпечення киян теплом, енергоносіями, на ремонт та утеплення під'їздів і будинків, встановлення лічильників тепла.

Як повідомлялося, єврооблігації Києва включені в периметр боргової операції, передбаченої програмою розширеного фінансування EFF Міжнародного валютного фонду. Київська міськрада схвалила реструктуризацію муніципальних єврооблігацій, випущених в 2005 і 2011 рр. у березні 2015 року.

Наразі в обігу перебувають єврооблігації на $250 млн з терміном обігу до 6 листопада 2015 року і на $300 млн із строком обігу до 11 липня 2016 року.

Нагадаємо, міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor's знизило рейтинг Києва з СС до SD ("вибірковий дефолт").