Велика приватизація дасть стартовий сигнал відновленню інвестицій в Україну, – Ігор Мазепа

Впливовий інвестбанкір вважає, що запуск великої приватизації здатний не лише залучити нові гроші до України, але і стати потужним сигналом до відновлення припливу інвестицій

Генеральний директор інвестиційної компанії Concorde Capital, впливовий інвестиційний банкір Ігор Мазепа в інтерв'ю сайту "Главком" заявив, що до відновлення повноцінного потоку іноземних інвестицій в Україну залишився приблизно рік, але почнеться приплив з першими великими приватизаційними конкурсами.

"Рецепт простий – чесно виконувати набір реформ і змін. Я бачу цілий ряд індустрій, які продовжують залишатися цікавими, – це фармацевтика, медицина. Як і раніше залишається досить ліквідним сектор сільського господарства. Там є життя і є гроші. Перспективна і сільгоспінфраструктура – елеватори, перевалка, порти, - впевнений Ігор Мазепа. - За умови того, що інфляція буде під контролем, а влада підживлюватиме електорат пенсіями і зарплатами, швидше за все, споживчий попит почне відновлюватися".

При цьому впливовий інвестбанкір вважає, що запуск великої приватизації здатний не лише залучити нові гроші до України, але і стати потужним сигналом до відновлення припливу інвестицій: "Приватизація дуже важлива – це може бути одним з основних тригерів, що в країні щось почало відбуватися, мінятися і з'явилися якісь відчутні зміни для інвесторів".

На думку Ігоря Мазепи, "зараз біля третини ВВП виробляється в державному секторі, а це завжди неефективність і крадіжка. ...Завжди вплив на якісь держкомпанії був предметом домовленості між політсилами. А приватизація стане хорошим знаком того, що щось змінюється". Він також вважає, що тривалий старт приватизації обумовлений опором з боку тих, хто продовжує паразитувати на державних активах: "У більшості держкомпаній мало що змінилося з часів Януковича. Там так само сидять різні політичні та бізнес групи. Сидять і "пилять". Цим я і пояснюю процес приватизації, що затягується. Корумповані чиновники за кожен місяць неприватизації вкрадуть ще декілька десятків мільйонів доларів. Якщо приватизація у нас відкладеться на півроку, ці втрати обчислюватимуться сотнями мільйонів".

Аналізуючи перспективи приватизації, Ігор Мазепа відзначає особливий інтерес інвесторів (як внутрішніх, так і іноземних) до енергетики, інфраструктури (залізниця), портів, Одеського припортового заводу.