Генетики США винайшли, як безпечно пересаджувати свинячі органи людині

Американські генетики зробили органи свиней повністю безпечними для пересадки в тіло людини, зробивши їх невидимими для нашої імунної системи і видаливши з них небезпечні сліди ретровірусів за допомогою геномного редактора CRISPR

Про це йдеться в статті, опублікованій в журналі Science, передає Еспресо.TV.

"В останні 15 років вся сфера ксенотрансплантації перебувала в стагнації. Мало хто вірив і підтримував ідею того, що ми коли-небудь зможемо використовувати органи тварин для пересадки в тіло людини. Наша робота, як я вважаю, повністю перевертає цю ситуацію", - заявив Джордж Черч (George Church) з Гарвардського університету (США).

Черч і його колеги на практиці продемонстрували можливість того, що органи свиней та інших тварин зможуть стати повноцінною альтернативою для пересадки в тіло людини, навчившись масово редагувати і видаляти окремі ділянки ДНК в їх клітинах, що представляють потенційну загрозу для нашого організму.
 
Одними з них, як розповідають вчені, є так звані PERV-ретровіруси, яким вдалося "окопатися" і закріпитися в геномі свиней мільйони років тому. Ці патогени не становлять загрози для самої тварини, проте вони, як показали досліди, можуть легко проникати в клітини людини після пересадки і заражати їх.

Проблема полягає в тому, що ці ретровіруси вбудовані в ДНК свині. Це не дозволяє захистити тварину від них - вона спочатку є їх носієм, і робить майже неможливим їх "хірургічне" видалення, так як геном тварини містить в собі десятки копій PERV.

Черч і його колеги змогли вирішити цю проблему, використовуючи CRISPR / Cas9 - новітню систему редагування генома, відкриту Гарвардськими молекулярними біологами в 2013 році. Вона дозволяє майже з 100% точністю видаляти або замінювати довільні короткі ділянки в ДНК тварин або бактерій, не порушуючи роботу інших генів і сегментів геному.

Використовуючи цю систему, група Черча змогла вирізати з генома свиней всі 62 версії PERV, в результаті чого її клітини почали в тисячу разів рідше передавати PERV-віруси при пересадці в людські тканини, ніж вони робили раніше. Це, як стверджує Черч, зробило їх набагато безпечніше для людини і менш помітними для імунної системи.

Схожим чином, на думку авторів статті, ДНК свиней та інших тварин можна очистити і від інших генів і послідовностей, що викликають проблеми при пересадці їх органів в тіло людини. Черч відзначає, що його лабораторія вже виростила кілька ембріонів з відключеними PERV-вірусами.

Найближчим часом вчені спробують здійснити останній і головний крок - вони спробують використати CRISPR для видалення тих генів, які змушують імунну систему людини відторгати трансплантовані органи. Як обіцяє Гарвардський генетик, перші зародки з органами, повністю сумісними з людиною, з'являться в його лабораторії в 2016 році.