У Польщі розказали, коли покінчать із російським газом

Сьогодні у польському порті Свиноустя відкрили термінал для прийому зрідженого природного газу, який дозволить країні досягнути незалежність від поставок із Росії

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на канцелярію прем'єр-міністра Польщі.

"Це історичний момент, Польща осягнула свою стратегічну ціль, ми газово незалежні", - сказала польська прем'єр Ева Копач сьогодні на відкритті терміналу для прийому зрідженого природного газу у Свиноусті.

За словами Копач, відтепер Польща може отримувати 90% газу не з Росії, а вже наступного року Польща стане повністю незалежною від експорту газу зі сходу. Перший танкер із газом у Свиноусті очікують між 11 та 17 грудня.

"Це особлива інвестиція у Центрально-Східній Європі. У наступному році будемо незалежні від поставок газу зі Сходу", - сказала польська прем'єр-міністр.

Як повідомляє портал TVN24 Biznes i Świat, ця інвестиція дозволить Польщі отримувати газ морськими шляхами практично з будь-якої точки світу.

"Термінал точно дає нам незалежність від Росії, оскільки ми зможемо розраховувати на реальну диверсифікацію. Вже не буде, так як зараз, газ із Німеччини, а насправді російський газ із "Норд Стріму", а буде сировина, що походить із будь-якого ринку на світі", - пояснив польський експерт із безпеки та енергетики Пьотр Мачонжек, передає TVN24.

Нагадаємо, Євросоюз виділив Польщі 750 млн євро для розбудови газової інфраструктури, що дозволить зменшити залежність від російського газу.