48,7% опитаних "Агентством моделювання ситуацій" харків'ян підтримають на виборах мера Геннадія Кернеса

Експерти вважають, що перемога Кернеса в першому турі виборів на пост захід негативно позначиться на політичному настрої по всій країні і означатиме, що за 2 роки після Майдану мало що змінилося

Про це свідчать результати опитування, оприлюднені в прес-центрі інформаційного агентства Українськи новини.

Згідно з опитуванням, 8,1% опитаних віддали б перевагу Юрію Сапронову (самовисуванець), 4,4% - Олександру Давтяну (партія "Блок Петра Порошенка "Солідарність"), 3,9% - Тарасу Ситенку (партія "Самопоміч"), 3 , 5% - Ігорю Балуті (Волонтерська партія України), 2,8% - Анатолію Родзинському (Громадський рух "Народний контроль"), решта кандидатів не набрали б 1%.

У той же час 19,4% харків'ян не змогли відповісти, за кого б вони проголосували на виборах мера Харкова, а 7% взагалі викреслили б усіх кандидатів чи зіпсували бюлетень.

Також у респондентів поцікавилися, хто, на їхню думку, є основним конкурентом Кернеса на майбутніх виборах.

За даними опитування, основними конкурентами Кернеса на виборах мера харків'яни вважають Юрія Сапронова (34%), Олександра Давтяна (8,2%), Ігоря батуті (5,9%) і Тараса Ситенка (2,9%).

Згідно з дослідженням, відповідаючи на запитання про можливих конкурентів Кернеса, 23,9% опитаних зазначили, що ніхто із заявлених кандидатів таким не є.

"Якщо буде другий тур, то треба щоб відбулася консолідація демократичного електорату, судячи з усього на особистості Юрія Сапронова, самовисуванця, який має більш-менш реальні шанси бути у другому турі і принаймні не дати Кернесу можливість перемогти в першому турі", - зазначив заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький.

За його словами, перемога Кернеса в першому турі виборів на пост мера негативно позначиться на політичному настрої по всій країні і означатиме, що за 2 роки після Майдану мало що змінилося.

"Ті політичні сили, які виставляють своїх кандидатів, природно можуть висловити свою підтримку людині, яка вийде в другий тур з Кернесом, на даний момент це Сапронов, і таким чином мобілізувати максимально електорат", - сказав він.

Агентство моделювання ситуацій з'ясувало прихильність харків'ян щодо того, за яку партію вони б проголосували під час виборів до міської ради.

Результати опитування свідчать про те, що 39% жителів Харкова підтримали б партію "Відродження", 8,5% - політичну партію "Наш край", 7,6% - політичну партію "Об'єднання "Самопоміч", 4,1% - партію "Блок Петра Порошенка "Солідарність" і 2,5% - політичну партію "Волонтерська партія України".

"Опитування проводилося з 7 по 10 жовтня, опитано було 1 223 респондента. Для моделювання найбільш точного електорального ходу голосування ми робили прив'язку до конкретних точок - ділянок опитування, яких всього їх було 44 по місту Харкову та які відповідали чисельності виборців", - повідомив кандидат соціологічних наук, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олексій Боровський.

У ході дослідження було опитано 1 223 респондента, з них 563 чоловіки і 659 жінок віком від 18 років. За словами Боровського, похибка вибірки може становити 3%.

Як повідомлялося, вибори місцевих органів влади в Україні пройдуть 25 жовтня.