Ціни на нафту трохи виросли після шокуючої доповіді ОПЕК

Світові ціни на нафту демонструють слабку позитивну динаміку у вівторок, коректуючи після зниження напередодні на даних про зростання видобутку в ОПЕК у вересні

Вартість листопадових ф'ючерсів на північноморську нафтову суміш марки Brent росла на 0,02% - до 50,62 долара за барель. Ціна листопадових ф'ючерсів на нафту марки WTI збільшувалася на 0,81% - до 47,48 долара за барель, передає Еспресо.TV з посиланням на ПРАЙМ.

Згідно жовтневої доповіді ОПЕК, у вересні організація продовжила збільшувати видобуток нафти - на 0,11 мільйона барелів на день, до 31,57 мільйона барелів. Без урахування даних Іраку видобуток ОПЕК минулого місяця склала 27,429 мільйона барелів на день (зростання на 29 000 барелів). Таким чином, в серпні ОПЕК знов перевищила власну заявлену квоту по видобутку в 30 млн барелів на день.

При цьому загальний обсяг видобутку нафти в світі у вересні знизився на 0,34 мільйона барелів на день - до 94,16 мільйона барелів на день. Зростання видобутку у вересні в основному спостерігалося в Іраку, Нігерії та ОАЕ. При цьому видобуток в Саудівській Аравії продемонструвала найбільше зниження - на 48 тисяч барелів на день. Частка ОПЕК у світовому видобутку у вересні склала 33,5% проти 33,3% у попередньому місяці.

Повідомлення ОПЕК призвело до зниження цін на нафту. Листопадові ф'ючерси на нафту марки Brent тоді опустилися нижче позначки $50 за барель, за день втративши 5%.

Вчора, до 16:30 ф'ючерси на Brent з постачанням в листопаді торгувалися вище позначки $52 за барель. Однак потім котирування стали знижуватися, до 19:15 ціни на нафту опустилися нижче $51 за барель. Свого мінімуму котирування досягли в 21:30  - тоді вартість Brent впала до $49,81 за барель. За цим послідував незначний відскік цін, до 22:30 ф'ючерси торгуються навколо позначки в $50.

 

Аналітики вважають, що нинішнє ралі навряд чи буде стійким, оскільки ринок перенасичений і прогнози по повільному глобальному економічному зростанню в цьому і наступному році не віщують нічого доброго для попиту на нафту.

"Ми очікуємо, що ціни на нафту покажуть лише скромні поліпшення протягом наступних шести місяців, перш ніж умови зможуть підтримати стійке відновлення в другому кварталі 2016 року", - наводить агентство Франс Прес слова аналітиків Barclays.