Курди зрівняли з землею сирійські села, - Amnesty International

Правозахисники з Amnesty International заявляють, що курдські бойовики у Сирії виселяють мирне населення і знищують їхнє житло на територіях, відвойованих у "Ісламської держави"

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Al Jazeera.

"Цей звіт надає ясні докази цілеспрямованої, скоординованої кампанії колективного покарання мирного населення у селищах, захоплених раніше ("Ісламською державою". - Ред.)", - стверджує Лама Факіх із Amnesty International.

З опублікованих правозахисниками матеріалів випливає, що курдські бойовики вчинили військові злочини по відношенню до арабського та туркменського населення.

"Вони витягли нас із домів і почали спалювати будинок... привезли бульдозери... Вони знищили будинок за будинком, аж ціле село було зруйноване", - наводять правозахисники слова одного зі свідків.

За свідченнями очевидців, Загони народної оборони (YPG) розпочали кампанію зі зруйнування будинків та примусових виселень у лютому 2014, відвоювавши село в "Ісламської держави".

Повідомляється, що озброєні загони народної оборони діяли від імені партії "Демократичний союз", курдської політичної організації, яка де факто утримувала контроль над Північною Сирією із січня 2014.

Бойовики обвинувачували місцевих жителів у співпраці з "Ісламською державою" та погрожували запросити про авіаудари США, коли населення відмовлялося покидати домівки. За словами курдських лідерів, такі інциденти були ізольованими, а представники YPG стверджують, що мирне населення виселяли заради їхньої ж безпеки.

США надає загонам народної оборони зброю та авіаприкриття для боротьби з "Ісламською державою".