Путін хоче, щоб борг Януковича йому віддав МВФ

За словами Путіна, Міжнародний валютний фонд міг би надати Україні додатково кредит на $3 млрд для того, аби Київ міг використовувати ці гроші для погашення боргу перед Росією

Путін сказав про це на зустрічі з членами уряду, передає РБК.

"Ви б поговорили з колегами. Мені здається, що легше піти таким шляхом: додати Україні $3 млрд, щоб вона могла розплатитися, і всі були б задоволені і працювали б без такого напруження. Тому що за браком цих правил на користь однієї з країн можуть послідувати вимоги змінити ці правила і для інших держав. Ну і до чого це призведе? Треба у спокійному режимі, в робочому ці питання ще раз обговорити і пошукати рішення, щоб не перевішували на нас всі проблеми", - заявив Путін.

За його словами, російська влада давно має вимагати дострокового погашення заборгованості України, однак не робили цього, щоб не ставити "наших українських партнерів" у ще більш скрутне становище.

"Але гроші-то наші нехай повернуть", - сказав Путін.

6 вересня президент України Петро Порошенко заявив, що Україна за жодних обставин не надаватиме Росії привілеї у питанні реструктуризації боргу в обсязі 3 млрд дол., які Україна має виплатити в грудні, однак внесла до переліку таких, які підпадають під реструктуризацію.

У відповідь голова Мінфіну РФ Антон Силуанов пообіцяв, що у разі відмови України повністю і в строк погасити свій борг, Росія буде захищати свої інтереси в суді.

Довідка: 

17 грудня 2013 року президент Росії Володимир Путін і президент України Віктор Янукович домовилися про надання російською стороною кредиту Україні в обсязі $15 млрд. Кредит передбачав обмін коштів на суверенні євробонди України. Перший транш кредиту в обсязі $3 млрд було надано Україні наприкінці грудня 2013 року.