Режисер "Майдану" готує документалку про Бабин Яр

Український режисер Сергій Лозниця планує завершити фільм "Бабин Яр" у 2017 році

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "Телекритику".

Стрічку "Бабин Яр" про трагедію Другої світової війни у Києві кінодокументаліст Сергій Лозниця планує завершити у 2017 році. 

"Фотоархівів як завжди бракує. Зараз відкривають архіви. Але не знаю, не впевнений, що багато можна знайти по цій темі. Побачимо", - сказав кінорежисер.
 
Також він розповів про роботу над документальним фільмом.
 
"Я не бачив жодного твердження і жодного документа, які би засвідчували, що НКВС підривали будинки, - сказав Сергій Лозниця. -  І, до речі [це були важливі об'єкти] в центрі Києва. Але немає документів таких. Є усні свідчення і фотографії, і зйомки німців, коли вони під будинком міну знайшли і дістали. Отак зберіглася частина Києва - бо хтось карти віддав, і вони знали [про замінування]". 
 
Режисер досліджує всі деталі операції щодо підриву центру Києва радіокерованими мінами. "Це не просто міни. Це міни, які до того моменту не застосовували, вони були розроблені вперше міні-лабораторією Бекаурі у Ленінграді. Це радіокеровані міни. Такого доти ще не було. І в принципі не було іншого подібного випадку, коли було би підірвано центр міста, що є значною трагедією", - зазначив кінорежисер.
 
Після закінчення роботи над стрічкою Сергій Лозниця планує розширити роботу над цією історичною темою: "Я хотів би по завершенню картини зібрати ще матеріал і потім ще зробити експозицію щодо Бабиного Яру, що теж дуже важливо".

Під час німецької окупації Києва у 1941-1943 роках Бабин Яр став місцем масових розстрілів німецькими окупантами мирного населення, радянських військовополонених; євреїв та ромів - за етнічною ознакою, а також партійних та радянських активістів, підпільників, членів Організації Українських Націоналістів, заручників, "саботажників", порушників комендантської години та інших. Лише за два дні 29 та 30 вересня 1941-го року там розстріляли майже 34 тисячі євреїв.