Польща та Бельгія вважають, що переговори мають бути з Асадом, а майбутнє Сирії – без нього

Міністри закордонних справ Польщі та Бельгії вважають, що участь чинного президента Башара аль-Асада у першій фазі розмов про врегулювання конфлікту є необхідною

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "Польське радіо".

Ґжеґож Схетина та Дідьє Рейндерс зустрілися у Варшаві при нагоді візиту бельгійської королівської пари до Польщі.

На переконання голови польської дипломатії, участь чинного президента Башара аль-Асада у першій фазі розмов про врегулювання конфлікту є необхідною: "Без президента Асада неможливим був би сам початок розмов. Але ми глибоко переконані, що майбутнє Сирії та вирішення цього конфлікту абсолютно неможливе з президентом Асадом. Тому зараз шукаємо найкращий вихід з цієї ситуації. Прагнемо якомога швидше досягнути припинення вогню та почати переговори. Все, що буде пізніше, залежатиме від сторін, які братимуть участь у цих переговорах, та від ефективності дипломатичних зусиль", - сказав Ґжеґож Схетина.

На переконання бельгійського міністра закордонних справ, співпраця з Башаром аль-Асадом є потрібною у перехідний період, але майбутнє Сирії слід будувати без нього: "Коли нам вдасться опрацювати перехідне вирішення – після цього слід покликати уряд, в якому Башара аль-Асада не буде. Уявімо це таким чином, що необхідно опрацювати перехідну ситуацію, в якій співпрацюємо з теперішнім режимом, але в кінцевому етапі цього процесу сформується уряд без теперішнього президента", - заявив Дідьє Рейндерс.

Нагадаємо, під час зустрічі, яка відбулася 12 жовтня у Люксембургу, міністри закордонних справ держав-членів ЄС дійшли висновку, що мирний процес у Сирії не вдасться розпочати без Башара аль-Асада.