Адвокат розповів, як Яценюк "воював" у Чечні

Ілля Новіков, адвокат українця Миколи Карпюка, якого в Росії утримують у в'язниці, повідомив подробиці справи, в якій згадується участь прем'єра Арсенія Яценюка в чеченській війні

Уривок з кримінальної справи Новіков навів на своїй сторінці Facebook, передає Еспресо.TV.

Новіков привітав українцев з Днем захисника та опублікував, за його словами, казку на ніч.

"Особисто Клихом в цьому бою було вбито четверо військовослужбовців. Він бачив, як після його пострілів солдати падали на землю і не подавали ознак життя. У цьому бою йому запам'ятався Яценюк Арсеній Петрович, який теж стріляв з автомата "Калашникова", зробив близько десяти пострілів у російських військовослужбовців, убив той когось чи ні, він не бачив", - йдеться в матеріалах справи.

"У цьому бою ще запам'ятався момент, постійне переміщення Яценюка з однієї вогневої точки на іншу. Всі там займали позицію, а той бігав. На голові у Яценюка була військова каска, вона ще чимось була обмотана, чи то светром, чи ще чимось, всередині ще щось було. Він побоювався за своє життя", - цитує справу Новіков.

"Після бою Яценюк часто був серед журналістів, багато позував, фотографувався, давав інтерв'ю. У їхньому загоні Яценюк знаходився приблизно до 4-5 січня 1995 року, а потім через Грузію поїхав до Києва разом з якимись журналістами. Більше Яценюка на території Ічкерії - Чеченскої Республіки - він не бачив ", - сказано в матеріалах справи.

8 вересня глава Слідкому Росії Олександр Бастрикін заявив, що слідство має інформацію про нібито особисту участь Яценюка у бойових діях у Чечні.

"Це клінічний діагноз російської влади: сталінське правосуддя, замішане на геббельсівській пропаганді й підтверджене і підписане Володимиром Путіним", - відреагував на заяву глави СКР український прем'єр.

Також заяву Бастрикіна спростував один із колишніх лідерів чеченських сепаратистів Ахмед Закаєв.