У Росії вперше довічно заблокували інтернет-сайти

Мосміськсуд оперативно розглянув позов про захист виняткових авторських прав компанії "Базельовс Дістрібьюшен" і постановив обмежити доступ до торрент-трекеру Rutor.org і ще десятьох сайтів на постійній основі. Таким чином, в Росії вперше було застосоване довічне блокування ресурсів, на яких був розміщений піратський контент

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на РБК.

Представники сторін не з'явилися на судове засідання, яке пройшло 14 жовтня. При розгляді позову був присутній тільки представник Роскомандзору. Крім Rutor.org, постійному блокуванню піддалися Kinozal.tv, Tushkan.net, Tvserial-online.net та інші сайти.

Зараз при спробі зайти на Rutor.org російських користувачів автоматично перенаправляють на сторінку з іншим доменом, X-tor.org.

Нагадаємо, на цьому тижні в Мосміськсуд був поданий позов про постійну блокуванню торрент-трекера RuTracker. За словами глави Національної федерації музичної індустрії (НФМІ) Леоніда Гронова, претензії висунули від імені однієї з компаній - членів федерації.

Представники RuTracker до цього говорили про готовність надавати правовласникам спеціальний аккаунт, через який вони зможуть самостійно видаляти посилання на нелегальні роздачі.

1 травня цього року в Росії набули чинності поправки до закону "Про інформацію, інформаційні технології та захист інформації", а також до Цивільного кодексу. Антипіратське законодавство було розширено з відеоконтенту на всі види авторських і суміжних прав, за винятком фотографій: аудіо- та літературні твори, а також програмне забезпечення.

Поправки також дають судам право виносити рішення про постійну блокуванню ресурсів. Це відбуватиметься в тому випадку, якщо портал двічі програє судові процеси одного й того ж правовласнику.