Порошенко відповів на петицію про позбавлення нардепів мандатів за три прогули

Президент України Петро Порошенко відповів на електронну петицію про те, щоб за три пропуски пленарних засідань без поважних причин знімати мандат із депутата

Відповідь опублікована на сайті Офіційного інтернет-представництва президента, передає Еспресо.TV.

Петиція № 22/000248-еп була зареєстрована 29 серпня 2015 року і зібрала 27 103 підписи.

"Всі народні депутати обрані народом, і вони повинні працювати кожен день для законотворення! За пропуски пленарних засідань депутати повинні бути максимально покарані! Якщо всі будуть сидіти на своїх місцях, не буде ніякого кнопкодавства", - йдеться у петиції.

У своїй відповіді Порошенко визнав доцільність таких змін до Конституції і зазначив, що встановлення відповідальності нардепів за пропуск без поважних причин засідань парламенту є досить поширеним явищем у США, Великій Британії, Португалії, Канаді, Бразилії, Індії.

Президент повідомив, що це питання має бути розглянуте на засіданні Конституційної Комісії.

"Я звернувся до Голови Конституційної Комісії, Голови Верховної Ради України В. Гройсмана з проханням на засіданні робочої групи Конституційної Комісії з питань організації державної влади та децентралізації розглянути питання про внесення зміни до статті 81 Конституції України щодо дострокового припинення повноважень народного депутата України у разі його відсутності без поважних причин на трьох пленарних засіданнях Верховної Ради України протягом однієї чергової сесії", - відповів президент.

Також наголошується, що наразі Конституція України передбачає позбавлення депутата мандата лише у разі відмови від складення ним присяги. Інших випадків втрати народним депутатом України депутатського мандата положеннями Основного Закону України не передбачено.