У ОБСЄ розповіли, про що домовилися у підгрупі з безпеки

Підгрупа з безпеки Тристоронньої контактної групи щодо України домовилася продовжити роботу над розмінуванням найбільш значимих інфраструктурних об'єктів на Донбасі

Про це заявив спецпредставник ОБСЄ Мартін Сайдік журналістам за підсумками роботи контактної групи в Мінську у вівторок, передає Еспресо.TV із посиланням на "Інтерфакс-Україна".

"Група погодилася продовжити роботу з розмінування та складання списку відповідних пріоритетів. Як можна без розмінування отримати прогрес із гуманітарних, економічних та політичних питань? Як можна провести вибори, якщо є заміновані території? Це все пов'язано", - сказав він.

Сайдік висловив стурбованість проблемою недопуску на не підконтрольні Києву території Донбасу міжнародної гуманітарної допомоги та закликав якомога оперативніше вирішити це питання.

За підсумками зустрічі тристоронньої контактної групи у вівторок у Мінську він заявив журналістам, що підготовлено 16 тисяч тонн гуманітарної допомоги (це близько 800 вантажівок), але доставку не може бути здійснено, і ці вантажі перебувають на складах.

Сайдік також повідомив, що йдеться не лише про продовольство, а й будматеріали та інші вантажі.

Говорячи про діяльність робочої групи з економічних питань, він зазначив, що в Мінську тривало обговорення питань відновлення водопостачання, залізничного сполучення та ліній електропередач, проте вирішення цих питань можливе лише після розмінування.

"Йшлося про відновлення водопостачання. Є відчутний прогрес щодо відновлення залізничних ліній і ліній електропередач. Але всі проекти можливо здійснити лише після розмінування відповідних територій", - сказав Сайдік.

За його словами, збільшуються обсяги постачання вугілля з ОРЛО (Окремі райони Луганської області, - Ред.) в райони, підконтрольні Україні: "Із кожним днем збільшуються обсяги постачання вугілля з окремих районів Луганської області на території, підконтрольні уряду України. Процес іде важко, оскільки там є міни".

Він також повідомив, що наступне засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську намічене на наступний тиждень.

Нагадаємо, сьогодні, 20 жовтня у Мінську відбулися переговори Тристоронньої контактної групи.