Експорт українських продуктів до Росії обвалився в чотири рази

Експорт української агропродукції до Росії впав у чотири рази і становить усього 2%

Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко в ефірі "5 каналу", передає Еспресо.TV.

"Сьогодні експорт агропродуктів в Росію складає 2%. Він впав у чотири рази. З 1 січня угода про асоціацію набуде чинності. Росіяни кажуть, що буде ембарго. Ми готові до цього. Тому що нафту і газ на хліб не намажеш. Ми повністю готові до будь-яких дій з боку Росії", - заявив він.

При цьому він зазначив, що Україна весь час розширює ринки збуту.

"Вже на сьогодні зібрали 50 млн тонн зернових. Ми експортуємо готову продукцію, відкриваємо нові ринки і компенсуємо падіння на ринках СНД і Росії. Китай, Саудівська Аравія, зараз ведуться переговори з Іраном, Єгипет відкрив ринок по курятині, Ізраїль - ринок по яйцю. Тому наша мета - максимально відкривати зовнішні ринки. В рамках ЄС буде завдання відкрити ринок молочної продукції", - підкреслив міністр.

Як повідомлялося раніше, торік експорт українських продуктів в Росію обвалився з $1,6 млрд до $416,7 млн, сягнувши історичного мінімуму. Натомість найбільшим споживачем продуктів харчування з України став Китай.