У Китаї створили собак-мутантів із подвоєною мускулатурою

Науковці Університету Гуанчжоу з допомогою генної інженерії подвоїли м’язову масу собак породи бігль

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на The Independent.

Китайські фахівці вперше вдалися до видалення специфічного гену міостатину, внаслідок чого у піддослідних собак з'явилося в два рази більше мускулатури, ніж у їхніх родичів. Також тварини стали більш витривалими.

Видалений ген відповідав за вироблення міостатину - білка, який пригнічує ріст і диференціювання м'язової тканини. Його блокування призводить до суттєвого збільшення сухої м'язової маси з практично повною відсутністю жирової тканини.

Надалі науковці мають намір використовувати методи генної інженерії для того, щоб у собак з'явилися людські захворювання, такі як м'язова дистрофія або хвороба Паркінсона. Як пояснюють фахівці, це має допомогти зрозуміти природу цих захворювань і знайти нові методи боротьби з ними, оскільки собаки мають дуже схожі анатомію, фізіологію та обмін речовин, як у людей.

Для корекції генів псів використовувався метод CRISPR-Cas9. Він полягає в тому, що в ДНК вводиться двонитковий розрив. При цьому розріз робиться в місці, яке програмується тієїю молекулою РНК, яка вводиться в клітину. Таким чином можна точково редагувати геноми прямо в живих клітинах.

Саме за допомогою CRISPR-Cas9 китайські вчені з Університету Сунь Ятсена вперше модифікували геном людських зародків у квітні 2015 року.

На думку дослідників, подібних собак-мутантів можна буде використовувати в правоохоронних цілях та на полюванні.

Нагадаємо, недавно генетики США винайшли, як безпечно пересаджувати свинячі органи людині.