У Києві покажуть світові шедеври, подаровані вдовою українського колекціонера

У "Мистецькому Арсеналі" відкриється виставка, на якій відвідувачі побачать твори з унікального приватного зібрання відомого мистецтвознавця Ігоря Диченка, отриманого музеєм від його вдови

Про це повідомляє Еспресо.TV.

У "Мистецькому Арсеналі" з 29 жовтня до 15 листопада відкриється виставка " Відкрита колекція. Ігор Диченко, Валерія Вірська – українському народові". Це унікальна експозиція творів з приватного зібрання відомого мистецтвознавця Ігоря Диченка, переданого його вдовою Валерією Вірською  на постійне зберігання до "Мистецького Арсеналу".

Церемонія дарування відбулася 12 жовтня 2015 року за участю президента України Петра Порошенка. Так, приватне зібрання, що складається з 509 творів живопису, графіки, прикладного мистецтва, стало складовою Музейного фонду України. 

"Зважаючи на масштаб та мистецький рівень колекції, ця подія є безпрецедентною для нашого культурного життя останніх десятиліть. Чи не останні приклади такого безкорисливого дарування – передача на початку 1980-х рр. колекції відомого київського колекціонера, лікаря-педіатра Давида Сигалова Київському музею російського мистецтва, а також дарування Києву відомим літературознавцем та колекціонером Яковом Бердичевським колекції пушкініани, на основі якої у 1999 році був утворений Музей О.С. Пушкіна в Києві. Надзвичайно важливо, що шляхетна традиція, закладена на початку ХХ століття митрополитом Андреєм Шептицьким, родинами Ханенків та Терещенків, Василем Кричевський та Миколою Біляшівським отримала продовження у сьогоднішні непрості часи", - зазначають у "Мистецькому Арсеналі".

Упродовж всього життя  мистецтвознавець і художник Ігор Диченко збирав твори великих митців, які уславили Україну, − Малевича, Богомазова, Пальмова, Єрмилова, Хвостенко-Хвостова, Меллера, Павленко, Бурлюка, Бойчука, Горської, Заливахи, Криволапа. Ще за радянських часів фахівці відносили його колекцію до першої десятки серед тогочасних приватних збірок. Роботи експонувались у Нью-Йорку, Сан-Франциско, Токіо, Мюнхені, Лондоні, Едмонтоні, Одесі, Санкт-Петербурзі, Москві, Пермі, Одесі.

Навіть перебуваючи у скрутних обставинах і маючи різноманітні вигідні пропозиції, Ігор Сергійович понад усе прагнув зберегти цілісність і недоторканість свого зібрання. У 2014 році він відкинув пропозицію московської галереї "Проун" щодо вивезення кількох творів на виставку за межі України, вважаючи що у такий непростий час його шедеври мають залишатися вдома. "Він створював колекцію, щоб залишити її народові України", ‒ наполягала в одному зі своїх інтерв’ю вдова і однодумець колекціонера Валерія Вірська. 

Відвідування виставки буде безкоштовним.