Амністія на Донбасі розпочненться лише після повернення контролю Україні

Амністія може вступити в дію тільки після повернення законності на окуповані території Донбасу і виведення звідти російського озброєння

Таку позицію висловила у Facebook Ірина Геращенко, яка представляє Україну в гуманітарній підгрупі в тристоронній контактній групі з урегулювання конфлікту на сході України.

"Амністія - це абсолютно інший пункт мінських угод, і вона може вступити в дію тільки після повернення законності на окуповані території і виведення звідти "Буратін", - написала вона.

Також вона зазначила, що бойовики публічно озвучили ті неприйнятні позиції, якими вже кілька місяців намагаються шантажувати Україну в питанні заручників.

"По суті, вони публічно взяли на себе відповідальність за зрив виконання Мінських угод, зв'язавши два абсолютно різних пункти і питання. Вони намагаються прив'язати звільнення наших героїв з амністією бандитів", - йдеться у повідомленні.

Окрім цього, як повідомляється, бойовики намагаються штучно зменшити кількість утримуваних заручників, перетворюючи питання звільнення на "непристойний торг".

"Думаю, тепер мають, по-перше, зникнути всі спекуляції всіх тих, хто кричав, намагаючись критикувати Мінську групу і СБУ, українську владу і всі наші важкі переговори... Ви публічно побачили і почули ті неприпустимі умови і шантаж, якими намагаються тиснути на Україну бойовики. І уявити собі, якими морально важкими є кожні переговори в Мінську", - написала вона.

Як повідомила Геращенко, позиція України у цьому питанні наступна: безумовне звільнення всіх заручників - це обов'язковий пункт Мінських угод, який давно мав бути виконаний.

"Наші герої утримуються в підвалах ЛНРів-ДНРів незаконно. І відповідальність за цю публічну заяву по зриву Мінських домовленостей тепер повністю лягає на бойовиків і країну, що їх підтримує - РФ. І ми будемо тиснути усіма можливими способами з вимогою виконати Мінські угоди в частині звільнення заручників", - заявила вона.