Біля берегів Швеції знайшли затонулу 300 років тому яхту Петра І

Група шведських і російських дослідників після декількох років пошуків виявила у Балтійському морі улюблену яхту Петра I. Судно вважають прототипом російського військового флоту, хоч це був подарунок від короля Англії

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на РИА Новости.

"Дивовижний збіг - яхта Transport Royal затонула 27 вересня 1715 року за старим стилем. Перші деталі затонулого судна ми знайшли 27 вересня 2015 за новим стилем. Мені важко просто передати, як ми зраділи! Думали, ось опустимося останній раз в цьому сезоні і продовжимо пошуки наступного року", - сказав керівник групи, дослідник ісландської компанії iXplorer ocean research Олексій Михайлов.

Знайдена яхта Transport Royal затонула під час сильного шторму на південь від Гетеборга у водах групи островів Тістларна, коли судно йшло з Архангельська до Петербурга.

Михайлов розповідає, що яхта "була улюбленицею Петра" і для російського кораблебудування її цілком можна вважати "прототипом російського військового флоту", оскільки судно послужило одним із зразків для перших військових кораблів флоту Петра Першого, пояснив дослідник.

Дослідницька група планує офіційно сповістити представників місцевої влади про знахідку і не виключає подачі заявки на підйом окремих деталей судна для показу в Росії. Це станеться лише якщо такий інтерес буде у росіян.