Нацбанк дещо спростив надходжень іноземної валюти в країну

Нацбанк затвердив постанову, якою спростив надходжень іноземної валюти до країни та банківської системи

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на прес-службу НБУ.

Зокрема вимога щодо обов’язкового продажу валюти на міжбанку тепер не розповсюджується на проекти, що здійснюються на підставі угод про участь України в міжнародних програмах Європейського союзу.

Відтепер вимога також більше не стосується грантів, які юридичні особи-резиденти отримують від міжнародних фінансових організацій. А саме - резиденти, фінансування яких здійснюється за рахунок таких грантів та в органах управління якої бере участь уряд України.

Також НБУ скасував обов'язковий продаж валют на міжбанку для нерезидентів, які беруть участь у приватизації держмайна.

"Іноземна валюта, яка надійшла в якості грошового забезпечення (гарантійного внеску) участі нерезидента в аукціоні (торгах) з приватизації державного майна на рахунки організатора, не підлягатиме обов'язковому продажу на міжбанківському валютному ринку", - уточнюють в НБУ.

Ще Нацбанк скасував певні обмеження щодо контролю експортних операцій, врахувавши особливість діяльність телекомунікаційних компаній.

"Наразі уповноваженим банкам не дозволено знімати з контролю експортні операції клієнтів, якщо вони надали документальне підтвердження про припинення зобов’язань шляхом зарахування зустрічних вимог у валютах, що підлягають обов’язковому продажу. Проте ця заборона відтепер не розповсюджуватиметься на операції телекомунікаційних компаній з оплати міжнародних телекомунікаційних послуг (міжнародного роумінгу та пропуску міжнародного трафіку)", - зазначають в регуляторі.