ЄС санкціями заборонив писати аналітику щодо російських "Сбербанку" та "Газпрому"

Фінансові дослідження підпадають під санкції: європейські банки не мають права випускати аналітику, що стосується акцій російських компаній під санкціями, таких як ВТБ, "Сбербанк" і "Газпром"

Про те, що фінансові дослідження компаній, що опинилися в списку санкцій ЄС, підпадають під санкції, йдеться в роз'ясненні Єврокомісії, пише РБК.

"Заборонено прямо або побічно надавати російським компаніям, які потрапили під санції, послуги з управління інвестиціями", - йдеться в повідомленні Єврокомісії.

Такі послуги включають в себе інвестиційний консалтинг.

"Незважаючи на те, що випуск дослідження формально не вважається наданням консультаційних послуг, він по суті своїй являє непрямі поради", - наголошується в матеріалах Єврокомісії.

Аналітика, яка міститься в дослідженнях, дійсно допомагає потенційним інвесторам у прийнятті їх рішень: на її підставі можна приймати рішення про покупку, продаж або збереженні акцій російських компаній під санкціями, стверджується в повідомленні. Тому подібна аналітика російських підсанкційних компаній заборонена, зазначає Єврокомісія.

У липні і вересня 2014 Євросоюз ввів обмеження щодо низки російських кредитних організацій. Зокрема, санкції торкнулися "Сбербанку", ВТБ, ЗЕБа, "Газпромбанку" і "Россельхозбанку". Також обмеження торкнулися діяльності нафтових компаній, серед яких - ЛУКОЙЛ, "Газпромнефть", "Роснефть" і "Транснефть", авіабудування та оборонного комплексу. Крім того, ЄС ввів адресні обмеження щодо конкретних фізичних осіб.