Британська розвідка передбачила російську операцію в Сирії ще 60 років тому

У 1957 році в аналітичній записці для уряду британські розвідники передбачили сценарій розвитку подій в Сирії за участі Росії

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на The Financial Times.

Аналітична записка з сирійським сценарієм була підготовлена дипломатами й розвідниками. Вона призначалась для Гарольда Макміллана, який в 1957 році був британським прем'єр-міністром.

Автори документу сфокусувались на тому, як відреагують росіяни у тому випадку, коли США спробують змінити режим в Дамаску. Це підкреслює, як довго Москва розглядала Сирію як стратегічно цінний вклад, пише газета.

"Росія буде розглядати повалення сирійського режиму як серйозну поразку на Близькому Сході", - сказано в записці. А далі її автори розглядають варіанти подальших дій Кремля.

У певних деталях документ відрізняється від сьогоденних реалій. Наприклад, Іран тоді вважався союзником Заходу. Але у більшості деталей прогнози співпали з тим, як веде себе Росія: постачає зброю, надсилає "добровольців" і т.і.

Зокрема там є й передбачення того, про що говорив Путін з трибуни ООН: "Росія підніме хвилю пропаганди по всьому світу, зображуючи Сирію як невинну жертву агресії з боку США, Великої Британії та Франції".

Нагадаємо, за даними української розвідки, Росія відправила до Сирії черговий десантний корабель через Босфорську протоку.