Іноземні студенти вливають в українську економіку $500 млн щорічно

Іноземні студенти вливають в економіку України $504 млн за рік: кожен з 63 тисяч студентів платить приблизно $2 тис

Про це повідомив заступник міністра освіти і науки Олег Дерев'янко на III Національному форумі "Бізнес і університети" в четвер, передає Еспресо.TV з посиланням на "Інтерфакс-Україна".

"За сьогоднішнім курсом це десь 11 млрд грн, а це майже повна сума фінансування державного вищої освіти в Україні", - зазначив він.

За даними заступника міністра, держава виділяє на фінансування вищої освіти в цілому 16 млрд грн на рік.

Проте показник надходжень від іноземних студентів може бути і вище: за оцінкою Центру розвитку корпоративної та соціальної відповідальності, кількість іноземних студентів в Україні за 2013-2014 роки склало майже 70 тисяч, або 4,1% від загальної кількості (1,724 млн).

Деревянко зазначив, що бурхливий розвиток університетів почнеться із зміною їх статусу з бюджетних установ на прибуткові організації, що дозволить впровадити нові принципи фінансування.

За його оцінкою, в ході реформування освітньої галузі кількість університетів в країні має скоротитися до максимум 60-70 закладів (сьогодні - 317), які акцентують свою діяльність на науковій роботі.

Крім того, в пріоритеті також створення трирівневої дванадцятирічної школи (початкової, середньої та старшої-спеціальної) та підвищення престижності середньої профосвіти. Так, на розвиток шкіл вже направлено 100 млн грн.