Казахстан витратить $3,6 млрд з Пенсійного фонду для підтримки економіки

Нацбанк Казахстану витратить 1 трлн тенге ($ 3,6 мільярда) з державного пенсійного фонду в наступному році з метою підтримки економічного зростання

Про це сказав голова ЦБ Кайрат Келімбетов, передає Еспресо.TV з посиланням на Reuters.

Казахстан, найбільша економіка Центральної Азії і другий за величиною виробник нафти на пострадянському просторі, сильно постраждав через обвал нафтових цін і знецінення валют Росії і Китаю, своїх основних торговельних партнерів.

Торік зростання ВВП країни сповільнилося до 4,3% з 6% в 2013 році. МВФ прогнозує зростання казахської економіки в поточному році на 1,5%.

З 1 трильйона тенге пенсійного держфонду 400 млрд будуть використані для потреб бюджету, сказав Келімбетов журналістам.

Інша частина буде спрямована на фінансування різних проектів, наприклад в будівництво, і воно буде здійснюватися в тому числі і через банківське кредитування. За словами голови Нацбанку, буде використана схема, схожа на програму Банку Англії "funding for lending".

Нацбанк Казахстану очікує стабілізації курсу тенге протягом трьох-п'яти місяців і бачить "оптимальним" курс в 250-270 тенге за долар США, сказав Келімбетов.

Подальше ослаблення тенге загрожуватиме ціновій стабільності і нормативам достатності капіталу банківського сектора, сказав Келімбетов журналістам.

У п'ятницю курс тенге підріс до долара до 277,51 з 278,21. Казахська валюта втратила майже третину вартості відносно долара 20 серпня, коли Нацбанк відпустив її у вільне плавання.

Нагадаємо, раніше президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв визнав, що Казахстан чекає криза гірша за 2007-2009 роки.