Криза змусила росіян забути про ресторани та паби, - опитування

Зростання цін на їжу та алкоголь призвів до падіння відвідуваності розважальних закладів: за даними Nielsen, з початку року 49% відвідувачів відмовляли собі в походах в бари, 46% - в паби, а 62% жодного разу не переступили поріг нічних клубів

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "Коммерсантъ".

Не краща ситуація і в ресторанах і кафе, їхні клієнти все більше звертають увагу на обсяг порцій і напоїв, економлять навіть на замовленнях десертів.

Своє дослідження Nielsen проводив у вересні 2015 року в російських містах з населенням понад 1 млн осіб. У ході нього було опитано 1 тис. респондентів, які в 2014 році хоча б один раз на місяць відвідували підприємства громадського харчування. 

Дослідження показало, що найпомітніше росіяни стали економити на закладах розважального формату. Так, 49% опитаних зізналися, що з початку року жодного разу не були в барах.

Торік таких було 28%, тобто майже в два рази менше. У паби цього року не ходили 46% проти торішніх 32%. Клуби за цей рік не відвідали 62% (у 2014-му - 45%). Менше відвідувачів стало і в точках громадського харчування різних форматів: кількість тих, хто хоча б раз на місяць бував у японських ресторанах, знизилося з 36% в 2014 році до 27% в 2015-му, з 32% до 25% - в італійських ресторанах, з 63% до 53% - в кав'ярнях.

Свою відмову від відвідування закладів респонденти пояснили загальним відсутністю грошей і виросли цінами на страви в ресторанах і на алкогольні напої в барах і клубах. Найвідчутніше ціни зросли в барах і пабах.

Роблячи замовлення, відвідувачі стали економити на десертах: якщо в 2014 році в італійських ресторанах їх замовляли 24% опитаних, то в нинішньому році таких залишилося тільки 15%. Схожа динаміка відзначена і в інших закладах громадського харчування.

З напоїв росіяни найбільше економлять на вині: його в тих же італійських ресторанах в 2014 році брали 22% відвідувачів та 15% у вересні 2015 року.