Лікарі навчилися за 15 років передбачати смерть від раптової пневмонії

Вчені заявили, що наявність у крові здорової людини біомаркера під назвою GlycA, який є побічним продуктом запальних процесів, свідчить про те, що протягом наступних півтора десятиліть людина може загинути від раптової пневмонії чи сепсису

Дослідження було опубліковане в журналі Cell Systems, передає Еспресо.TV.

Дослідники спостерігали за станом здоров'я більше 10 тис. осіб протягом півтора десятиліть. В результаті роботи вчені дійшли висновку: передчасну смерть людини від запального захворювання - пневмонії або септицемії (наявності в крові гноєтворних мікроорганізмів і їх токсинів) - можна передбачити приблизно за 14 років, тобто тоді, коли захворювання ще себе не проявило.

Про те, що запальні процеси в організмі вже почалися, каже підвищений вміст биомаркера GlycA в крові. GlycA є побічним продуктом, що виробляється організмом в результаті запальних процесів. Як стверджують автори статті, висока концентрація цієї речовини в крові здорової людини також може через кілька років послабити імунну систему організму і зробити його більш уразливим для інфекційних хвороб.