Порошенка закликали припинити експерименти на солдатах

Президента України Петра Порошенка закликали припинити «авантюрний» експеримент Міноборони з повернення в армію радянської системи харчування.

Петицію з таким закликом на сайті глави держави розмістили родичі військовослужбовців, які об'єдналися у Фейсбуці в "Групу допомоги нашим солдатам".

"Чиновники з Міноборони мають намір відмовитися від співпраці з підприємствами, що забезпечують годування солдатів, і передати систему організації харчування в руки чиновників-тиловиків. У результаті в армію знову повернеться те, від чого так довго намагалися позбутися, - наряди накухню, постійні крадіжки продуктів з солдатського раціону і вічно голодні хлопці-строковики ", - йдеться в петиції.

Наголошується, що всупереч вказівці президента про рух у бік стандартів НАТО, чиновники Міноборони мають намір перетворити солдат на безкоштовну робочу силу.

"В арміях країн НАТО військовослужбовця вчать воювати, поводитися зі зброєю і військовою технікою. Однак наші чиновники, прикриваючись нічим не підкріпленими розмовами про економію, хочуть перетворити солдатів в безкоштовну робсилу. Як ми розуміємо, слідом за руйнуванням існуючої системи військових наступним кроком стане повернення будбату . Мабуть, за задумом чиновників, військові частини повинні перетворитися на натуральні господарства. Адже так утримувати війська економніше ", - сказано у зверненні до президента.

Родичі військовослужбовців нагадують, як дорого обійшлася Україні «економія» на підготовці військовослужбовців у попередні роки.

"Армія, яка займається підсобними господарствами і їдальнями, просто не здатна протистояти ворогові. Досвід бойових дій на Донбасі підтвердив: навіть численні збройні сили, що складаються з малонавчених солдатів, які не знають техніку і військового мистецтва, несуть великі втрати - пораненими, вбитими, полоненими . Така армія втрачає не тільки людей, але і дорогу бойову техніку ", - зазначають автори петиції.

Автори петиції стверджують, що відмова від послуг продовольчих компаній, що забезпечують військовослужбовців харчуванням, лобіюється чиновниками Міноборони, які прийшли на держслужбу з волонтерських організацій.

"Повернення до радянської системи забезпечення солдатів харчуванням лобіюють деякі колишні волонтери, які тепер служать в Міністерстві оборони. Ми, батьки і дружини українських солдатів, з величезною повагою і вдячністю ставимося до волонтерського руху. Але дії даних осіб, які прикриваються колишніми заслугами, є верхом некомпетентності і авантюризму ", - підкреслюють члени" Групи допомоги нашим солдатам ".

Родичі військовослужбовців просять президента розібратися в ситуації і вжити відповідних заходів.

"Шановний Верховний Головнокомандувачу, ми звертаємося до Вас з проханням припинити авантюрні затії генералів, які призведуть лише до зростання корупції та зниження ефективності постачання армії. Закликаємо Вас зупинити експерименти Міністерства оборони у сфері харчування військовослужбовців, віддавши відповідне розпорядження міністрові оборони", - резюмують автори петиції .

Нагадаємо, експеримент щодо відмови від аутсорсингу продовольчого забезпечення солдатів і передачу цих функцій безпосередньо військовим частинам реалізується у Львівській академії сухопутних військ і в Одеській береговій базі МВС.

Раніше народний депутат і координатор групи "Інформаційне опір" Дмитро Тимчук заявив, що це спровокує корупцію серед армійських чиновників і призведе до погіршення якості харчування військовослужбовців.