Венеційська комісія не схвалила ідею звільнення всіх українських суддів

У Європейській комісії за демократію через право порадили Україні не звільняти всіх суддів у рамках судової реформи

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на висновок комісії, опублікований на сайті президента України.

"Венеціанська комісія наголосила, що звільнення всіх суддів, крім виключних випадків, таких як зміна конституційного ладу, не відповідає європейським стандартам та принципу верховенства права", - йдеться в повідомленні.

Натомість Комісія порекомендувала Україні шляхи оновлення суддівського корпусу, що відповідають європейським стандартам.

"У той же час, це не виключає оновлення суддівського корпусу через механізми реорганізації окремих судів, а також оцінювання всіх суддів на їх відповідність критеріям професіоналізму, етичності та доброчесності, що співпадає з позицією Конституційної Комісії"

Крім того, як вже повідомлялося, Венеціанська комісія привітала скасування випробувального терміну для суддів, скасування "порушення присяги" як підстави для звільнення суддів, запровадження конкурсних процедур при призначенні суддів на посади, формування Вищої ради правосуддя таким чином, щоби більшість складали судді, обрані суддями.

Також комісія виступила за проведення реформи прокуратури та забезпечення гарантій її незалежності (насамперед, через позбавлення Верховної Ради повноважень щодо висловлення недовіри Генеральному прокурору), а також позбавлення прокуратури повноважень щодо здійснення загального нагляду, запровадження інституту конституційної скарги тощо.

Нагадаємо, раніше міністр юстицій України Павло Петренко заявив, що це рішення Венеціанської комісії дасть "можливість українській державі перезавантажити судову систему через формування нових судів і набір суддів".